» Goede prijs/kwaliteit         » Uitgebreid assortiment         » Persoonlijk advies         » Bezorging door heel Nederland & België         » Ruime ervaring        » Reacties van klanten      

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is niet alleen het ontwikkelen van een woning die zo lang mogelijk kan voldoen aan onze woonbehoefte. Het is vooral ook een bouwwijze die goed is voor mens en milieu. Het betekent verantwoord
omspringen met water, energie en grondstoffen, maar ook met de open ruimte. Duurzaam bouwen vraagt met andere woorden om een integrale aanpak waarbij er bewust en vooraf keuzes gemaakt worden.Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen openstaat voor deze aanpak, alleen mag het niet ten koste gaan van het comfort. Wat ons betreft is een duurzaam huis comfortabel, behaaglijk en vooral prachtig om te zien. Daarnaast is het mogelijk om flink te besparen op je energiekosten. Door de invoering van het nieuwe energielabel zal de waarde van een duurzame woning alleen maar stijgen.

De bouw begint bij een duurzaam ontwerp waar bijvoorbeeld middels zongericht bouwen de passieve zonne-energie optimaal wordt benut. Verder kun je denken aan isolatievoorzieningen met een hoge isolatie-waarde om de stookkosten te drukken. energiezuinige cv-installatie en/of toepassing van zonnepanelen en andere energie winnende of -besparende installaties. Maar je kunt nog veel verder gaan door bijvoorbeeld duurzame apparaten te installeren zoals een warmtepomp. Verder kun je water besparen door het hemelwater op te vangen, én mischien wel zelf zuiveren via een rietveld in je tuin. Kortom je kun je woning volledig optrekken volgens een duurzame en/of energie-efficiënte bouwtechniek. Per woning of plan zijn er legio mogelijkheden om je leefomgeving te verduurzamen. Op Duurzaam Thuis vindt je allerlei tips om je eigen droomhuis te realiseren.

Duurzaam huis
Wanneer heb je nu eigenlijk een duurzaam huis? Hiervoor zijn heel veel verschillende definities en veel uiteenlopende meningen. In de basis wordt een huis wordt vaak duurzaam genoemd als het gebouwd of verbouwd is aan de hand van het zogenaamde Trias Principe wat ook vaak wordt gebruikt als uitgangspunt voor een duurzaam leven. De uitgangspunten van het Trias principe zijn:

Beperk je vraag tot je werkelijke behoeften: ben bewust van je ruimtegebruik, koop alleen dat wat je echt nodig hebt en beperk op die manier ook je afval.
Gebruik hernieuwbare en duurzame materialen en energiebronnen
Spring zuinig om met eindige bronnen: primaire bouwmaterialen, water en energie.
Hiermee is de duurzaamheid van je huis afhankelijk van een hele reeks milieubewuste keuzes tijdens en na de bouw van je huis. Deze keuzes zijn in te delen in de volgende groepen:

» De woonplaats en het type woning
» De uitwerking van het bouwplan
» De bouwmethode
» De bouwmaterialen
» De klimaatbeheersing
» Het gebruik en verbruik van water
» Het gebruik en de productie van energie
» De tuin.

Energielabel woningen

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro's tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete van maximaal 405 euro.

Benieuwd naar je voorlopige energielabel? Kijk op Zoek je energielabel.

Waarom een energielabel?
Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Voor meer informatie over energielabels woningen kun je hier terecht.

Veilig betalen


Volg ons ook op: